BPT Binnenbijster

Samen voor een veilige buurt

NIEUWS, TIPS & LINK

Melden van vuurwerkoverlast

Vuurwerkoverlast kun je melden via onderstaand 06 nummer op de genoemde dagen en tussen de genoemde tijden:


Graag aandacht voor woninginbraken tijdens de 80 van de Langstraat

Over een aantal dagen begint het evenement 80 van de Langstraat. De afgelopen jaren bleek dit de nacht waarin veel inbraken plaatsvonden binnen ons
gebied.


Wij zetten dan ook extra personeel in tijdens dit evenement om jullie eigendommen
te beschermen. Maar..... wij kunnen niet overal tegelijk zijn.
Vriendelijk vragen wij jullie dan ook om extra aandacht te besteden aan het afsluiten
van jullie woning als je deze nacht als deelnemer of bezoeker deelneemt aan dit
grote evenement.


Attendeer ook je mede buurtbewoners op de inbraakgevoeligheid van hun woningen.

De volgende tips zijn wellicht overbodig, maar toch ..... :

 • Sluit ramen en deuren slotvast
 • Laat verlichting branden in je huis
 • Laat buiten bij de deur een lampje branden
 • Laat geen ladders of kliko’s binnen handbereik staan
 • Laat je huis bewoond achter
 • Informeer buren dat je even weg bent
 • Bel bij verdachte situaties direct met 112

Veel plezier met de (hopelijk inbraakloze) 80!!!

 

Amber alert: Help kinderen terug te vinden

De politie vroeg het BPT om aandacht te vragen voor amber alert. Bij deze geven wij daaraan gehoor.

Waarschijnlijk weet u wat amber alert is, maar indien niet bezoek dan www.amberalert.nl.


Als eerste willen we melden dat het BPT vanavond heeft besloten om niet in te gaan op een verzoek van de politie om via het BTP amber alerts door te zetten naar leden van de Whats App groep. Het BPT is van mening dat ieder individu zich zelf kan aanmelden bij amber alert. Bovendien is er het praktische probleem dat de BPT telefoon niet als privé telefoon gebruikt wordt en dus niet bij iemand 'op zak' is. Dat zou dus sowieso leiden tot vertraging van het doorgeven van een melding. Ook wil het BPT, of de beheerder van de telefoon, niet beslissen over het wel of niet doorzetten van een bepaald amber alert.

Wel verzoekt het BPT iedereen op zijn minst te overwegen zich aan te melden bij amber alert.

Bezoek daarvoor de website www.amberalert.nl.

Voorkom inbraken tijdens de donkere dagen

Op verzoek van de politie vragen we de pdf  Inbraken tijdens donkere dagen tegengaan   te lezen.

Laten we elkaar helpen inbraakellende te voorkomen. Dank jullie wel.

Wijziging aangifte autoinbraak

De politie wil graag meer zicht krijgen op de dadergroep die verantwoordelijk is voor dit soort criminaliteit. Hiervoor hebben we jullie nodig.

In deze pdf vind je een (tijdelijke) wijziging met betrekking tot het doen van aangifte na een auto inbraak. Neem even de moeite om de pdf te bekijken.
Wij hopen dan ook dat we in gezamenlijkheid meer slagkracht kunnen bewerkstelligen en hiermee de auto inbraken fors kunnen terug dringen.

Natuurlijk hopen we dat wij als bewoners van de Binnenbijster verschoont blijven van autoinbraken!

Ex-Inbreker schouwt in de Binnenbijster

Het betreft hier een burgerinitiatief : “Een dag niet.”, wat doelt op het gegeven dat door inzet van burgers er een dag geen inbraken worden gepleegd.
Dit jaar hebben we gekozen voor de inzet van een ex-woninginbreker die de wijken doorloopt en daar situaties signaleert, die het voor een woninginbreker aantrekkelijk maken om in te breken. De schouw werd gehouden in de buurtpreventiewijken die zich het eerste hadden opgegeven. Dat betroffen de wijken Binnenbijster en Tussen Kanaal en Spoor, in Waspik en wijk De Amstel, in Waalwijk. Op woensdagmiddag 15 november werden deze wijken doorlopen en werden foto’s gemaakt, die in de avond werden gepresenteerd.
De ex-inbreker merkte op dat de Binnenbijster niet direct zijn favoriete plek zou zijn. Veel huizen met rolluiken, redelijk goed verlicht, als je er niet bekend bent moeilijk i.v.m. vluchtroute.  

Een aantal tips:

 1. Meld niet op sociale media dat je weg bent
 2. Voorkom dat er materiaal ligt/staat wat de inbreker kan gebruiken
 3. Zorg voor goede verlichting eventueel met bewegingsmelder

Overigens zijn er dit jaar voor de Binnenbijster nog nul meldingen van inbraak!

ROL WIJKAGENT

Wat is de rol van de huidige wijkagent?

Concreet er gebeurt een inbraak, zie je dan je wijkagent. Vaak niet, er komt een meldingendienst langs, die evt. aangifte opneemt of verdachte aanhoudt. Van de wijkagent wordt verwacht dat hij weet heeft van deze meldingen.
Wijkagent reageert dus niet op incidenten, maar dient meer een helikopterview over zijn wijk te hebben. Hij gaat dan bekijken of er structurele maatregelen genomen kunnen worden. Dus waarom in die woning wel en in andere woningen niet. Wat is de buit, wat zijn de dadergroeperingen. Vervolgens samen met partners bekijken intern wat een aanpak zou kunnen zijn.


BELANG CIJFERS

Waarom een melding maken?

Vervelend genoeg worden wij ook bij de politie geregeerd door cijfers. Wij hebben bij de politie niet zoveel personeel dat wij overal tegelijk kunnen zijn. Maar wij hebben nog steeds voldoende personeel om gericht in te kunnen zetten bij specifieke problemen.
Eenmaal per twee weken hebben wij als wijkagenten een overleg met de teamleiding. Op dat moment wordt de inzet voor de komende twee weken bezien (behoudens inzet op zaken die zich onverwacht voordoen).
Wij als wijkagenten proberen natuurlijk zoveel mogelijk inzet te genereren voor Waalwijk Noord/Waspik. Wij dienen dan activiteitenplannen in. Het cijfermateriaal wordt dan belangrijk. Inzet wordt vaak besloten n.a.v. het meldingenpatroon.

Dat er bij meldingen soms wat fout gaat, is ook ons bekend. Echter als wij kunnen komen wij zeker. Als er echter meer meldingen dan mensen zijn, komen wij niet altijd aan alle meldingen toe. Dit betekent niet dat wij als wijkagenten het dan niet weten. Meldingen worden vastgelegd en zijn ook nodig om richting politiek aan te kunnen geven, op welke momenten wij mensen/middelen tekort zijn gekomen. Daarom het verzoek om altijd melding te doen, maar probeer te accepteren, dat wij er soms niet aan toekomen. Dat is dan zeker geen onwil.

Ook nog de opmerking dat wij het als politie niet alleen kunnen, maar de burger nodig hebben. Daarbij nog het nummer Meld Misdaad Anoniem 0800 7000, voor als je weet hebt van een strafbare gedraging, maar niet met naam bekend wilt worden.

 • Camera in beeld

Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Zie voor meer informatie en aanmelding van uw camera('s): https://www.politie.nl/cib

Wat ze ook verzinnen, laat ze niet binnen

Voorkom dat u of uw (oudere) buren slachtoffer worden van een babbeltruc. Bekijk deze website en geef de link eventueel door aan anderen:

https://www.thuiscomfort.nl/content/thuiscomfort/nieuws/laat-niemand-binnen-wat-ze-ook-verzinnen-.html

Succesvolle Whatsapp actie

Gisteravond kreeg het BPT De Binnenbijster complimenten van wijkagent John de Cloe met betrekking tot de WhatsApp actie van woensdagmiddag 28 september.
BPT De Binnenbijster was, net als andere BPT's in Waspik, uitgenodigd voor een kennismaking met politie, gemeenteambtenaar en sociaal werker om het samenspel tussen deze
instanties en de BPT's nog eens door te nemen en te evalueren.

De complimenten willen we graag doorgeven aan degene die aan het gesprek deelgenomen hebben. Prima gedaan!
Vooral de eerste melding was klasse omdat de situatie goed beschreven werd en omdat er werd gemeld dat de politie gebeld was. In de chat als geheel werd SAAR (Signaleer-Alarmeer-App-Reageer) uitstekend toegepast.

Misschien is het goed om er nog op te wijzen dat na afloop het hele gesprek, zonder censuur, door de coördinator van BPT Binnenbijster naar de politie gezonden wordt.
Namens iedereen die het BPT opgezet heeft en er nu in actief is: Bedankt deelnemers!!!

Eerder dit jaar zijn er meldingen gedaan die overduidelijk niet als verdachte situatie golden. Denk aan het plaatsen van een gezinsfoto, een melding over kookboeken, of na het gesprek woensdagmiddag het plaatsen van telefoongegevens. De beste reactie is dan: GEEN reactie. Ook degene die zich vergist heeft hoeft niets meer te melden!

Helaas hebben zich een aantal deelnemers na dergelijke vergissingen afgemeld voor de WhatsApp groep. Het BPT betreurt die beslissing, maar respecteert die wel.
Des te meer reden voor de overblijvende deelnemers om goed met de WhatsApp om te gaan!

Omdat we van elk gesprek weer kunnen leren vind je in het artikel hieronder per reactie een 'beoordeling'. Het BPT doet dit in een poging de kwaliteit van meldingen te blijven verbeteren. De verleiding om er 'een gewone chat' van te maken blijft voor iedereen groot. Maar dat kan uiteindelijk leiden tot de teloorgang van de WhatsApp groep. En dat zou zonde zijn!!!

Je mag de 'beoordeling' met een korreltje zout nemen. Stel je vooral zelf de vraag of je het goed gedaan hebt en of je wat kunt leren van wat er per reactie vermeld is.

Nogmaals dank voor de succesvolle actie afgelopen woensdag!

Evaluatie WhatsApp gesprek woensdag 28 september

   

Bericht

Beoordeling

Opmerking

28-09-16, 13:24 - ‪+31 6 11594349‬: Op dit moment lopen er in de koperwiek twee mannen, lijken folders in de brievenbus te gooien maar doen dit vervolgens niet. Zijn overduidelijk buurt aan het verkennen. Rijden in blauwe goed transit met buitenlands kenteken. Ik heb politie gebeld en ze sturen eenheid deze kant op om poolshoogte te komen nemen.

Uitstekende melding


28-09-16, 13:25 - ‪+31 6 11594349‬: Ford transit

Prima


28-09-16, 13:25 - ‪+31 6 11594349‬: IMG-20160928-WA0000.jpg (bestand bijgevoegd)

Prima


28-09-16, 13:26 - ‪+31 6 40536947‬: hebben aangebeld koperwiek 2-b, ik heb niet opengedaan, vertrouwde het niet

Goed


28-09-16, 13:26 - Nicoline Lambooy: Net bij mij aan de deur geweest. Komen om de oprit schoon te spuiten

Voldoende

Adres vermelden, politie weet niet waar 'bij mij' is en sommige BPT leden waarschijnlijk ook niet

28-09-16, 13:27 - ‪+31 6 28757517‬: Bij mij net aan de deur geweest. Willen de stoep schoon maken. Hij kwam uit Schotland zei hij.

Voldoende

Adres vermelden, politie weet niet waar 'bij mij' is en sommige BPT leden waarschijnlijk ook niet

28-09-16, 13:27 - Nicoline Lambooy: Oplichting!!

Niet nodig

Meningen voegen niets toe aan opsporing

28-09-16, 13:27 - ‪+31 6 16820911‬: Ze zijn ook in de tureluur geweest

Niet goed

Alleen actuele informatie verstrekken

28-09-16, 13:28 - Nicoline Lambooy: Lopen in de Goudplevier

Voldoende

Nummer toevoegen

28-09-16, 13:28 - ‪+31 6 11594349‬: Zowel bij mij als bij buren van nr. 2 kwamen ze wel de oprit op gelopen, deden niks in brievenbus, belde niet aan maar keken wel enorm goed rond....bij buren stonden ze ook te rommelen bij de auto. Vertrouwde het niet

Voldoende

Straat vermelden, mening hoeft niet

28-09-16, 13:29 - ‪+31 6 39809604‬: Zijn net bij de roerdomp gesignaleerd. Spreken alleen engels

Voldoende

Nummer vermelden

28-09-16, 13:31 - Johan Broeders: Ellen bel jij 112.

Niet nodig

In de eerste melding is vermeld dat er gebeld is

28-09-16, 13:32 - ‪+31 6 22891473‬: De kinderpostzegelactie is vandaag begonnen ,dus er zullen veel kids rondlopen in de wijk!!Misschien iets om even extra alert op te zijn?!?!

Niet nodig

Voegt niets toe aan huidige situatie, inmiddels zijn we al alert

28-09-16, 13:32 - ‪+31 6 39809604‬: Politie is net gebeld heb ik begrepen

Niet nodig


28-09-16, 13:32 - Johan Broeders: Dit is namelijk een verdachte situatie

Niet nodig


28-09-16, 13:32 - Johan Broeders: Beter 2x dan niet.

Niet nodig

Oneens, overdaad schaadt en houd 112 'bezet'.

28-09-16, 13:33 - ‪+31 6 22641777‬: Inderdaad.is dat iets om Alert op te zijn.

Niet nodig

Voegt niets toe aan huidige situatie, inmiddels zijn we al alert

28-09-16, 13:33 - ‪+31 6 11594349‬: Ik heb politie gebeld! Eenheid is onderweg

Goed

Eerste melding was uitstekend. Gezien de vorige reacties is dit wel een goede aanvulling, maar had niet nodig moeten zijn.

28-09-16, 13:33 - Johan Broeders: Klase

Niet nodig


28-09-16, 13:33 - ‪+31 6 22641777‬: Super.

Niet nodig


28-09-16, 13:34 - Johan Broeders: Nu even stoppen. Alleen doorgeven waar ze zijn.

Niet nodig


28-09-16, 13:48 - ‪+31 6 12708289‬: Zijn nu in de watersip

Voldoende

Nummer toevoegen

28-09-16, 13:49 - ‪+31 6 13525651‬: Bellen hier net aan op 25.

Voldoende

Straat vermelden

28-09-16, 13:55 - ‪+31 6 28642835‬: IMG-20160928-WA0002.jpg (bestand bijgevoegd)

Goed


28-09-16, 13:57 - ‪+31 6 22836408‬: Nu hier in de watersnip gaan naar bonte met papieren in zin hand

Voldoende

Nummer toevoegen

28-09-16, 13:58 - ‪+31 6 53492821‬: Voor een oprit schoonspuiten hebben ze geen ladders nodi volgens mij

Niet nodig


28-09-16, 13:58 - ‪+31 6 22836408‬: Nee liggen wel op de bus

Niet nodig


28-09-16, 13:58 - ‪+31 6 26218086‬: Is de politie er al

Niet nodig

Meding komt vanzelf

28-09-16, 13:58 - ‪+31 6 28642835‬: bij mij wilden ze het dak schoonmaken.

Niet nodig


28-09-16, 13:59 - ‪+31 6 22836408‬: Alles kunners dan wordt hier nu gebeld doe niet open 77

Voldoende

Straat vermelden, mening hoeft niet

28-09-16, 13:59 - ‪+31 6 11594349‬: Politie rijd hier net door de koperwiek

Goed


28-09-16, 14:00 - ‪+31 6 22836408‬: Watersnip 77

Goed

Goede aanvulling, maar toch lastig als er verschillende reacties tussen zitten

28-09-16, 14:04 - Wim Bonte: IMG-20160928-WA0003.jpg (bestand bijgevoegd) Dit is de auto. Nummerplaat goed te zien.

Goed


28-09-16, 14:04 - ‪+31 6 23041260‬: Politie spreekt al één man aan

Goed


28-09-16, 14:06 - ‪+31 6 21805060‬: Bellen net aan op watersnip 40. Doe niet open.

Goed


28-09-16, 14:06 - ‪+31 6 22836408‬: Politie staat er nu bij

Goed


28-09-16, 14:10 - ‪+31 6 21805060‬: Politie heeft ze aangesproken en ze rijden onder begeleiding de wijk uit.

Goed


28-09-16, 14:11 - Wim Bonte: Buurtpreventie werkt echt!

Niet nodig

Juiste constatering, maar toch moeten we dit soort opmerkingen er niet op zetten

28-09-16, 14:15 - ‪+31 6 50501113‬: Eddy met politie staan praten . Namen bekend en als je iets wilt weten kan je de politie bellen zeiden ze . Zijn de wijk uitgestuurd .

Goed

Hiermee is de situatie afgerond en gesloten

28-09-16, 14:19 - ‪+31 6 24090085‬: Tureluur zijn ze ook geweest ook voor oprit schoon te spuiten spraken Engels

Niet nodig


Blijf bij je reacties in het vizier houden dat het MOET gaan over:
-opvolging van de gemelde situatie
-het signalement van verdachten
-over waar de verdachten zich bevinden

Algemeen artikel over WhatsApp en BPT

Zie het pdf document onder downloads.

'Witte voetjes' actie door BPT

Verschillende BPT's, waaronder natuurlijk ook BPT Binnenbijster, hebben woensdag 22 juni een 'witte voetjes actie' gehouden. Deze actie was een onderdeel van een veel grotere actie. Zie voor artikelen bijboorbeeld Waalwijk nieuws en het Brabants Dagblad.

De resultaten in De Binnenbijster waren vergelijjkbaar met die genoemd in de artikelen. Echter wil het BPT Binnenbijster eraan toevoegen dat er veel fietsen zonder op slot te staan op diverse opritten geparkeerd waren. Ook dat schept gelegenheid voor de dief.

Kennismaking met andere BPT's en voorbereidend gesprek voor de 'Witte voetjes' actie.


Bloemetje voor tip

De tip die leidde tot een aanhouding, zie bericht hieronder, werd beloond met een bloemetje. Zie het artikel op Waalwijknieuws.nl

Melding leidt tot aanhouding

Een melding buiten de Whatsapp groep BPT Binnenbijster om heeft succes gehad. Zie hiervoor het artikel op Waalwijknieuws.nl

Nieuwe datum wijkschouw

Er is een nieuwe datum voor de wijkschouw, nl donderdagavond 26 mei 2016, om 19:30 uur

Wijkschouw uitgesteld

Vanwege het verwachte slechte weer is de wijkschouw uitgesteld. De bedoeling is om met vertegenwoordigende instanties bepaalde situaties goed te bekijken en door te spreken. Een aardiger weertype dan is voorspeld is daarvoor wel een voorwaarde.

Te zijner tijd wordt de nieuwe datum bekend gemaakt.

Mooi aantal meldingen voor wijkschouw

Voor de wijkschouw van 26 april is inmiddels een mooi aantal meldingen binnen. Wellicht dat je met onderstaande lijst een idee krijgt waarover het dan kan gaan:

Omschrijving

Vogeloverlast.  Vorige jaar schade opgelopen aan auto en schilderwerk woning.

Slecht onderhoud speeltuin.  Vaak stuk? En niet schoon

Verlichting pad langs speeltuin.

De openbare verlichting in de Binnenbijster is onder de norm. Lichtmasten staan ver uit elkaar. Een deel gaat om 23.00 uur uit. Een deel van de lampen is oud en geeft daarom beperkt licht. Een goede verlichting draagt sterk bij aan het gevoel van veiligheid. Bij voldoende verlichting herken je personen in het donker.

Brandgang achter niet verlicht. 's avonds zo donker dat je 5 mtr verder niets of niemand ziet. Verzoek meerdere malen bij de gemeente gedaan om de lantaarnpaal langs fietspad 1,5 mtr. Op te schuiven. Woningbouw kon ook niks voor me betekenen.

Verwaarlozing groenzone: Geen doorgetrokken zone van struiken en heesters. Braakliggende stukken met veel onkruidgroei, slechte snoeibehandeling. Dit verwaarloost het uitzicht en plezier om van je af te kijken.

Misschien is het goed om de straatnaamborden van de Wulp en Tureluur te voorzien van een toevoeging :even en oneven nummers.Regelmatig komt het voor dat automobilisten verkeert rijden waardoor onnodig keren of achteruitrijden de verkeersveiligheid niet ten goede komt

Betreft het Voet/fietspad tussen de Stationslaan en de Koperwiek thv de woning van de Fam Mols. Midden op dit pad staat een paal waarvan de reflectoren kapot zijn.Deze paal wordt niet belicht door straatverlichting en is in het donker een gevaarlijk opject

Is het mogelijk de ophaalplaats voorkliko's en plastic ter hoogte van koperwiek te verplaatsen naar hoek koperwiek-goudplevier. De huidige locatie is een parkeerplaats en wanneer deze bezet zijn, dan is er geen ruimte voor de kliko's. De voorgestalde locatie is een trottoir.

Maaien van het gras langs de waterlopen van de fietspad in de Leeuwerik is waardeloos.

Het opruimen van hondedrollen in de wijk wordt zeer weinig of niet gedaan door de eigenaren van de honden

Straatverlichting in de Leeuwerik/Schoutstraat bij de brug werkt al een week helemaal niet. Is wel gemeld. Lijkt niet veel te helpen!)

Kraaienoverlast in de hele buurt. Schade aan verfwerk woning, maar vooral krassen op auto's.

Walkanten van de waterpartijen in de grote vijver zijn kapot en/of verwaarloost.

Viersprong in koperwiek nabij huisnummer 16 is onoverzichtelijk en bocht naar rechts vanaf zuiden is lastig ivm hoeken in trottoirbanden.

Fietspad brug Leeuwerik --> Rietzanger te donker 's avonds (in de winter)

Erger me verschikkelijk aan de hondenpoep in de wijk. Misschien in de wijk een paar speciale zakjes hondenafvalbakken met tekst erbij: Ruim de poep van uw hond op: Ook als iemand u erop aanspreekt.

De sloten in de binnenbijster zijn voorzien van de rietkraag. Deze rietkragen worden slecht onderhouden. Geeft dan ook rattenoverlast

Er is nog steeds gelegenheid tot het indienen van meldingen. Zie ook het artikel hieronder.

Wijkschouw

Dinsdag 26 april a.s. gaan we een wijkschouw uitvoeren met de straatvertegenwoordigers van BPT Binnenbijster, gemeente, Contour de Twern en Casade. Een wijkschouw is een samenwerking tussen deze instanties om knelpunten in onze buurt in beeld te krijgen en hierbij mogelijke verbeteringen aan te geven. Denk aan: “Wat gebeurt er met het braakliggend terrein op de locatie …? Er is een onveilige verkeerssituatie op de locatie, etc.. “.

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat er in onze wijk speelt en de knelpunten goed in beeld te krijgen vragen wij uw medewerking. Mocht u zaken hebben die tijdens deze wijkschouw aan de orde moeten komen verzoeken wij u om het contactformulier te gebruiken via de website: http://bptbinnenbijster.nl/Contact/ of de eerder bezorgde flyer te gebruiken van BPT Binnenbijster. Mocht u deze niet meer hebben en toch iets willen melden, dan kunt u ook altijd een briefje in de bus stoppen op Goudplevier 40 te Waspik. Vermeld op dit briefje uw naam, adres, telefoonnummer en e-mail adres. (Het mag natuurlijk ook anoniem), maar in ieder geval het probleem/knelpunt en de locatie.  

Wij zien u reactie graag voor 20 april a.s. tegemoet zodat we de wijkschouw goed kunnen voorbereiden.

Wij wijzen u er op dat er voor de dagelijkse gang van zaken zoals een kapotte lantaarnpaal, losliggende stoeptegel, zwerfvuil, een gevaarlijke tak in een boom of kapotte speeltoestellen er een melding gemaakt kan worden via de website van de gemeente:( http://www.waalwijk.nl/inwoners/meldingen-leefruimte_3496/ ), telefonisch (0416 – 683 456) of de gemeente APP.  

Evaluatie WhatsApp oefening

Op maandagavond 29 februari vond een WhatsApp oefening plaats in de gemeente Waalwijk. In Waspik waren drie WhatsApp groepen bij de oefening betrokken n.l. Kanaal & Spoor, 't Vaartje en De Binnenbijster. Het Brabants Dagblad heeft over de oefening in een mooi artikel een bericht geplaatst.

Doel oefening

De oefening was opgezet in samenwerking met gemeente en politie. Het doel was te bekijken hoe informatie over een verdachte situatie door de WhatsApp groepen zou worden opgepakt en hoe de communicatie zou verlopen. Tevens was het voor de politie een oefening te ervaren hoe de communicatie met de melder zou verlopen en of wat ze doorkregen de juiste informatie was om, in dit geval een verdachte, in de kraag te grijpen. Na de oefening werd in Den Bolder door politie en coördinatoren de oefening geevalueerd.

Evaluatie

De belangrijkste punten uit de evaluatie zijn:

-Er was een misverstand over wie de deelnemers van WhatsApp-groepen zou informeren. Daardoor waren bijvoorbeeld de deelnemers van De Binnenbijster niet op de hoogte van de oefening. Bij de melding van de verdachte situatie werd dit echter wel expliciet genoemd.
-Het is belangrijk dat deelnemers informatie "opplussen". Bijvoorbeeld door steeds meer informatie te geven over (kleding) van de verdachte persoon.
-Het bleek lastig voor de politie om goed in te schatten in welke richting de verdachte zich beweegt. Niet elke agent kent elke straat in elke wijk en weet bijvoorbeeld waar Koperwiek 14 is of waar "de Tandarts" of "de Fysio" woont.
-Het is belangrijk dat deelnemers bij een melding ook actief worden in hun pogingen om de verdachte te zien: rolluiken omhoog en gordijnen open. Deelnemers kunnen ook overwegen samen de straat op te gaan om de verdachte aan te spreken.
-Het viel "de boef" op dat hij niet aangesproken werd door voorbijgangers terwijl hij duidelijk auto's inspecteerde op een mogelijke buit.
-De oefening werd door de coördinatoren en politie als erg zinvol ervaren en mogelijk vindt er een herhaling plaats.

Terug naar 1 WhatsApp groep

Door de uitbreiding van het maximaal aantal deelnemers van 100 naar 265 kunnen we terug naar 1 WhatsApp groep. Dat werkt voor het beheer (en bij een eventuele melding) wel prettiger. Heden avond vrijdag 5 februari zijn de leden van de tweede groep overgebracht naar de eerste en nu enige groep.

Op dit moment zijn er 121 deelnemers. Dit duid volgens het BPT op een grote betrokkenheid van de deelnemers om onze buurt veilig te maken / houden. Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat de WhatsApp groep goed functioneert!

Start 2e WhatsApp groep

Fantastisch! De eerste WhatsApp groep zit vol!!!

Een WhatsApp groep kent een beperking op het aantal deelnemers. Er kunnen 100 deelnemers in één groep. En de eerste groep is vol! Het BPT is natuurlijk bijzonder content met het aantal aanmeldingen!

Vandaag, 20 januari, is de 2e WhatsApp groep aangemaakt. Inmiddels heeft deze groep alweer 8 nieuwe deelnemers. Maar hoe gaat dat in zijn werk: 2 groepen?

Twee groepen die als één groep gaan werken

De twee WhatsApp groepen zullen als één groep gaan werken. Leden van het BPT zullen meldingen van de ene naar de andere groep overzetten. Dat betekent dat bij een melding van een verdachte situatie iedereen op de hoogte blijft!

Voorgaande onderstreept nog eens dat het belangrijk is om alleen melding te doen als de melding informatie geeft over de verdachte situatie. Onder die voorwaarde kan het doorzetten van berichten snel uitgevoerd worden.

Bedenk dat je bij het plaatsen van een bericht inmiddels meer dan 100 personen benadert. Het bericht moet dan dus wel inhoud hebben!

Het BPT bedankt nogmaals iedereen voor de aanmelding en hoopt van harte dat de WhatsApp groepen succesvol zullen zijn.

Evaluatie eerste WhatsApp gesprek

Allereerst: allemaal bedankt voor jullie betrokkenheid!

Het eerste gesprek verliep best goed. Zoals in de app gemeld heeft het BPT het gesprek geëvalueerd. De bedoeling is natuurlijk dat we het de volgende keer nog beter doen. In het algemeen geldt:

De inhoud van berichten moet liggen op de informatie over de gemelde (verdachte) situatie!

Dit betekent, hoe goed het ook bedoeld is, dat we moeten afzien van bedankjes en berichties met alleen maar een emoticon zoals duimpje, smiley etc. In die zin is de WhatsApp BPT Binnenbijster in het gebruik een iets andere groep dan je onder vrienden, familie enz. hebt. Het is geen groep voor social talk, maar voor effectieve behandeling van een verdachte situatie.

Bedenk dat het belangrijk is dat we de berichten snel kunnen verwerken om de juiste actie te kunnen ondernemen. Verstorende berichten zijn dan natuurlijk niet gewenst. Bovendien stuurt het BPT het volledige bericht door naar de politie. Ook dan gaat het natuurlijk alleen om de informatie betreffende de zaak. Al het andere verstoort een eventueel onderzoek.

Om bovenstaande concreet te maken hebben we achter elk bericht van het eerste gesprek gezet wat ons inziens een goed of fout bericht was. En dat blijkt best lastig en dus hebben we ook een paar vraagtekens gezet:

Melding

Beoordeling/opmerking

net zijn er collectanten aan de deur geweest  van het julianafonds beetje vreemd heb ze afgepoeierd

goed

��we houden het in de gaten.

fout, stel dat iedereen dit meldt dan is het gesprek niet meer te volgen

Bedankt voor info

fout, stel dat iedereen dit meldt dan is het gesprek niet meer te volgen

We letten op

fout, stel dat iedereen dit meldt dan is het gesprek niet meer te volgen

Lopen nu in de Koperwiek

goed

5 personen

goed

3 met een witte jas en 2 een donkere jas

goed

Zijn de geelgors ingegaan

goed

Moet ik politie bellen ???

Bij twijfel bellen of beslissing overlaten aan BPT

Ja dat zou ik maR doen

fout, want geen motivatie

Zijn ook al op de watersnip geweest. Stellen vragen over de huiseigenaren.  Zou zeker bellen

goed, want met extra inhoud

Zijn van liliane fonds

?, niet duidelijk waarop dit gebaseerd is. Gesprek start met opmerking over Julianafonds.

Kan iemand op internet kijken? Ik ben aan het werk

fout

Is al gedaan door johan

goed, maar wat is er gevonden?

Ik ben nie thuis maar ik vind dit geweldige

fout, mening geven is geen inhoud op de situatie

Ja politie bellen

fout, want dat laat de actie toch aan iemand anders over

Toch  niet op zaterdag

fout, is een veronderstelling

Ja het was het lilanafonds fonds en ze mogen niet collecteren of wat dan ook Net opgezocht

?, verwarring over lilianefonds, julianafonds.

Politie is gebeld door johan

goed

emoticon

fout

Collecte rooster CBF geen Collecte dag

?

emoticon

fout

Vrije period

fout

emoticon

fout

Lijkt op beunhazen

fout

Zijn om 6 uur al in de watersnip geweest.

goed

om 5 uur in koperwiek ook

goed

Er waren er 3 met een witte jas met een rode print achter op hun jas en 2 met een donkere jas. Net 5 à 10 min door de Koperwiek gelopen richting geelgors. Het stukje van Koperwiek 1 t/m 7

goed

Politie is al in de wijk. Hebben net gebeld

goed

Ze waren vanmiddag bij de sporthal in de buurt bezig. Drie kwartier geleden in de watersnip.

goed

ze vroegen aan onze kinderen wie de huiseigenaar was en of die thuis was. Echt vreemd.

goed

Ik heb net 09008844 gebeld. Vraag altijd naar de legitimatie.

goed

Dit is de politie algemeen

goed

Politie is al in de wijk. Zijn ze aan het zoeken.

goed

ze hadden legitimatiebewijs bij een rijbewijs en een kaart van het lilanafonds

goed

Dan zijn ze van een organisatie die mensen voor het goede doel werven. Appco Group Nederland is er zo 1 van. Die komen langs de deur voor energie van Nuon

fout, we moeten geen discussie opstarten, maar volgen wat ze doen, waar ze zijn.

Ja maar is een rare tijd om dan langs te komen op zaterdag

fout, we moeten geen discussie opstarten, maar volgen wat ze doen, waar ze zijn.

Die organisaties werken ook op zaterdag tot een uur of 21

fout, we moeten geen discussie opstarten, maar volgen wat ze doen, waar ze zijn.

Nee zijn niet van een fonds. Stellen vreemde vragen en liliane fonds bestaat niet meer is oranje fonds. En die collecteren in mei.

fout, we moeten geen discussie opstarten, maar volgen wat ze doen, waar ze zijn.

Nou ... http://www.lilianefonds.nl

fout, we moeten geen discussie opstarten, maar volgen wat ze doen, waar ze zijn.

Wacht even bericht van politie af. Wanneer ze hebben gereageerd koppelen we het terug.

goed

emoticon

fout

emoticon

fout

emoticon

fout

Ze zijn rond half 5 in de waasgeert geweest daar zeggen ze dat het jongens waren met duidelijke legitimatie en een duidelijk pasje van het Juliana Fons die op zoek waren naar mensen om te werven of doneren of voor collecte.

goed, geeft aan dat het wellicht geen bedreigende situatie is.

��prima werk

fout

Heeft iemand ze de laatste minuten nog aan de deur gehad?

? lokt van iedereen een antwoord uit. Wellicht beter: Indien er nog aangebeld wordt meld dit dan.

Laten we ons beperken tot berichten die werkelijk bijdragen aan de veiligheid van de wijk

fout, maar begrip voor de reactie want dat wil het BPT ook

Watersnip 28 niet aan de deur geweest

fout, stel dat iedereen dit meld dan valt het gesprek niet meer te volgen.

Bij ons staan de honden paraat voor ze ��

fout

Politie heeft rondgereden en niets meer gezien. Hebben net terug gebeld. Bedankt voor jullie opmerkzaamheid.goed

Misschien ben je het niet helemaal eens met de beoordelingen. Dat hoeft ook niet. Wat we hiermee willen bereiken is dat we volgende keer beter weten wat wel en niet te doen na een melding van een verdachte situatie. Hopelijk helpt het ons!

Nogmaals, dank voor jullie betrokken medewerking!

Start WhatsApp-groep BPT Binnenbijster

Het BPT is bijzonder tevreden over het aantal aanmeldingen voor de WhatsApp-groep BPT Binnenbijster en dankt degene die zich hebben aangemeld.

Zondagavond 10 januari worden alle aangemelde nummers aan de WhatsApp-groep toegevoegd. WhatsApp geeft waarschijnlijk een bericht over spam omdat het nummer van de BPT telefoon niet in uw contacten staat. De groep heet 'WhatsApp BPTBinnenbijster', dus een uitnodiging van die groep kunt u als 'Geen spam' markeren.

Na het opnemen van alle aanmeldingen in de WhatsApp-groep wordt deze meteen actief waarvoor ze bedoeld is: signaleren - alarmeren (112) - appen - reageren. Zie verder het artikel hieronder voor de werking en gebruiksregels van de WhatsApp BPT Binnenbijster.

Met nadruk willen we vermelden dat bij het signaleren van een verdachte situatie 112 gebeld kan worden. Het is dus niet meer zoals 'vroeger' dat je 112 alleen belt bij "spoedeisende hulp" of "levensgevaarlijke" situaties, maar dus ook bij verdachte situaties.

De telefoon waarmee de WhatsApp-groep wordt beheerd is geen privé telefoon van een van de BPT leden, maar een aparte telefoon voor WhatsApp BPT Binnenbijster. We verzoeken geen contact op te nemen met het nummer van de BPT telefoon. Er wordt niet opgenomen en voice mail of sms wordt niet beantwoord. Bij vragen of opmerkingen gelieve contact op te nemen via de website. Doe dat ook als er iets mis is gegaan met de verwerking van je aanmelding!

Natuurlijk hopen we met de inzet van allen een succes te maken van het gebruik van de WhatsApp-groep.

WhatsApp-groep BPT Binnenbijster

Doelstelling

Het vroegtijdig signaleren van verdachte omstandigheden als een vorm van 'moderne buurtwacht' door je gezamenlijk te laten zien en preventief op te treden. Dit bereiken we door:

 • Het signaleren van verdachte situaties en dit doorgeven aan buurtbewoners en politie
 •  'je (gezamenlijk) laten zien'
 •  'zaak stuk maken': voorkomen dat een voorgenomen actie van een verdachte persoon wordt uitgevoerd

Werkwijze

 1. Als lid van een WhatsApp-groep signaleer je een verdachte situatie in de buurt .
 2. Je belt DIRECT met 112 om de verdachte situatie door te geven. Geef daarbij ook aan dat je wijkbewoners gaat informeren via de WhatsApp-groep BPT Binnenbijster.
 3. Na het gesprek met de meldkamer ga je via WhatsApp berichten versturen van de verdachte situatie.
 4. Als melder kun je door de politie teruggebeld worden voor meer informatie. Je hebt mogelijk via de WhatsApp inmiddels meer over de verdachte situatie vernomen zoals een signalement, kenteken, looproute, etc.
 5. Het WhatsApp-gesprek stopt zodra er geen verdachte omstandigheden meer plaatsvinden. Het eind van het gesprek wordt door een van de beheerders aangegeven.
 6. Na het beëindigen van het WhatsApp-gesprek wordt door een coördinator het WhatsApp gesprek per mail naar de politie doorgestuurd waar het toegevoegd wordt aan het dossier om later eventueel te kunnen worden geraadpleegd.
 7. Een van de beheerders meldt (na verloop van tijd) terug of het gesprek concreet resultaat heeft gehad.

Gebruiksregels van de WhatsApp groep BPT Binnenbijster

 • De WhatsApp-groep bericht ALLEEN relevante informatie over verdachte situaties. Denk dan aan signalementen, voertuigen, uiterlijke kenmerken en de reden waarom zaken verdacht op je overkomen. De groep dient ervoor om de heterdaadkracht van de verdachte omstandigheid aan te pakken.
 • Degene die het WhatsApp-gesprek start neemt in veel gevallen contact op met 112!. Hij/zij vermeldt dit in het WhatsApp-gesprek. Voorkom een regen van 112-meldingen.
 • WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 • Als je besluit om, na het bellen met 112, met meerdere WhatsApp-gebruikers op een verdachte af te stappen denk dan aan je eigen veiligheid. Doe dit alleen als u dit veilig kunt doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld met minimaal 2 personen een praatje met de persoon.
 • Let op het taalgebruik: Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke. Gebruik voor de beschrijving neutrale bewoordingen zonder emotie.
 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 • Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is.
 • Gebruik deze WhatsApp-groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
 • Bij twijfel over een situatie kan zonder melding aan 112 toch een gesprek gestart worden. Indien gedurende het gesprek iemand besluit toch 112 te bellen wordt dit gemeld in het gesprek.
 • Indien er vragen of onduidelijkheden zijn dan kunt u contact opnemen via het contact formulier op www.bptbinnenbijster.nl.

Het beheer van de WhatsApp groep

De WhatsApp groep wordt beheerd door het BPT De Binnenbijster.
Bij overtreding van regels besluiten de beheerders in overleg of iemand toegang tot de groep ontnomen wordt. In alle gevallen waarin niet voorzien is beslissen de beheerders van de WhatsApp-groep eventueel in samenspraak met de politie en gemeente wat te doen.

Aanmelden

Aanmelden voor de Whatsapp-groep doe je via het contactformulier wat je bereikt na de keuze 'Contact' in het menu links op deze pagina. Vermeld bij telefoonnummer je 06 nummer. In het vak 'Bericht' volstaat de melding "Aanmelding Whatsapp".
Door je aan te melden verklaar je je akkoord met bovenstaande gebruiksregels, de werkwijze en het  beheer van de Whatsapp-groep.

Links

WhatsApp Buurtpreventie Nederland

WhatsApp buurtwacht maakt de buurt veilig

BuurtWhatsApp

Succesvolle-inzet-whatsapp-bij-buurtpreventie

Download

Bovenstaande tekst is voor download opgenomen in een pdf.

Maak het ze niet gemakkelijk

Maak het niet te gemakkelijk voor inbrekers (en daarna helers). Kijk voor meer informatie over wat je zelf kunt doen om het juist moeilijker te maken op  http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/

Groeps Whats app verdachte situaties

Wellicht heeft u ook vernomen dat een groeps whats app voor verdachte situaties leidt tot vermindering van bijvoorbeeld inbraken. Dit concludeert de Universiteit van Tilburg in een onderzoek naar het gebruik van een groeps whats app in 35 buurten in Tilburg.
Het BPT Binnenbijster is vernemens om een groeps whats app voor de wijk op te zetten. Of er ook bordjes komen zoals hiernaast getoond is nog de vraag. Bovendien willen we eerst uitzoeken wat voor onze wijk een goede manier is om een groeps whats app te gebruiken. Binnenkort volgt hierover meer informatie.

Donkere Dagen Offensief

In de wintermaanden, de donkere dagen, slaan criminelen vaker hun slag. Politie, gemeenten en OM nemen in deze maanden extra maatregelen tegen woninginbraak, overvallen en straatroven. Maar er zijn meer onderwerpen die samenhangen met de donkere dagen zoals jaarwisseling en veiligheidsbeleving.

Het wordt weer eerder donker en later licht: de donkere dagen komen er weer aan. Juist in deze periode piekt het aantal woninginbraken en in het bijzonder rond Kerstmis en de jaarwisseling. Politie, gemeenten en OM nemen in deze maanden extra maatregelen tegen woninginbraak, overvallen en straatroven. Natuurlijk kun je ook zelf maatregelen nemen, bijvoorbeeld zorgen voor verlichting. Op de  sites van het CCV en Opsporing Verzocht kun je meer informatie over maatregelen vinden.

Kijk nog eens goed naar je eigen of elkaars woonsituatie om onze wijk weer iets veiliger te maken.

Gele voetjes-actie

Op donderdagavond 2 juli 2015 is de eerste actie door het Buurt Preventie Team uitgevoerd in de Binnenbijster de zogenaamde 'Gele voetjes actie'.

Onder leiding van politieman Alex trok een kleine groep van 6 vrijwilligers van het BPT door de wijk op zoek naar allerhande zaken waar de bewoners zich meer bewust van moeten zijn.

Zo werd er gekeken naar openstaande ramen en deuren van woningen maar ook van auto’s. Bij één van de woningen werd op  de openstaande voordeur een bos sleutels aangetroffen waaraan ook de sleutels van de twee auto’s  van de bewoners hingen.

Zo hier en daar werden de zogenaamde “Voetjes” op plaatsen  achtergelaten om de mensen te attenderen dat dit ook de voetstap van een inbreker had kunnen zijn.

Tijdens deze avond hebben we ook uitgelegd wie we waren en wat we kwamen doen. Ondanks het  feit dat het die avond behoorlijk warm was en wij vele deuren en ramen open aantroffen, hoorden we van de meeste bewoners positieve geluiden. En dit is zeker niet de laatste actie van het BPT.....

Autoinbraak: de truc met het muntje

Van facebook ontlenen we dit verhaal over autoinbraak:

Beste buren, wij zijn bijna het slachtoffer geworden van een autoinbraak.

De dieven gaan als volgt te werk: men steekt een muntstuk van 5 cent tussen de deurklink aan de passagierszijde. 

Op dat ogenblik is de wagen afgesloten en gebeurd er nog niets, als men later de wagen gebruikt en na gebruik afsluit met de centrale vergrendeling zal de deur aan de passagierszijde niet mee sluiten door het muntje dat tussen de klink zit. Dieven kunnen dan later als u binnen bent de wagen gewoon openen en wat ze kunnen gebruiken er uit halen. Gelukkig heb ik dit ontdekt toen mijn vrouw de deur van binnenuit niet meer kon openen. Gelieve dit zo veel mogelijk te delen zodat er niemand het slachtoffer van deze (vermoedelijk) bende hoeft te worden.
 

Regionaal telefoonnumer dierenambulance

Van een vrijwilleger van de dierenambulance kregen we de volgende melding (waarvoor dank!):

Het telefoonnummer bij de dierenambulance is een landelijk nummer. Het rechtstreekse nummer is 013-5420055. Je krijgt dan direct de dierenambulance van deze regio aan de lijn. Dat werkt veel sneller.

We gaan dit nummer op nieuw uit te geven info-kaarten vermelden. Aan iedereen die zaterdag 16  mei een info-kaart ontvangen heeft vragen we dit nummer erbij te schrijven.

Babbeltrucs: voorkom dat je erin trapt

U hebt er vast wel eens van gehoord: babbeltrucs. Een praatje om bij u binnen te komen om u vervolgens te bestelen van uw (waardevolle) bezittingen. Wees dus alert als een onbekende persoon bij u aanbelt of u aanspreekt op straat en probeert zo dicht mogelijk bij u in de buurt te komen.

Om te voorkomen dat u in een babbeltruc trapt kunt u zelf wat maatregelen nemen. Lees in deze pdf over babbeltrucs en bekijk deze pfd voor een handig overzicht van wat u kunt voor u de voordeur open doet.

En denkt u personen in de wijk te zien die u verdenkt van babbeltrucs bel dan meteen 112.

Noodsituatie melden via app op telefoon

Naast of wellicht in plaats van 112 kunt u nu ook een noodsitutatie melden via een app op de telefoon.

Klik hier voor meer informatie.

Bordjes Attentie Buurtpreventie geplaatst

Bij de ingangen van de Binnenbijster zijn sinds begin mei 2015 de bordjes Attentie Buurtpreventie te zien. Hiermee is een eerste stap gemaakt ter bekendmaking van buurtpreventie in de Binnenbijster voor bewoners en 'buitenstaanders'.

Beste WAAKS-deelnemers (hondenbezitters in de gemeente),

Wij vragen u om tijdens het uitlaten van de hond en natuurlijk ook op andere momenten, alert te zijn op situaties die ongewoon zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer iemand verhoogde interesse heeft in een woning, daar foto's van maakt of zich rondom een woning verdacht gedraagt, of personen die niet thuis horen in uw straat. Klik hier als u zich wilt aanmelden voor WAAKS.

Mocht u een verdachte situatie zien vragen wij u om 112 te bellen, heeft het geen spoed, maar wilt u wel informatie kwijt, kan dat via 0900-8844. Wij vragen u dan om een signalement te noteren van de verdachte personen en indien zij zich verplaatsen in een voertuig, zoveel mogelijk details over het voertuig, kenteken, merk, type en kleur en welke kant het voertuig is opgereden.

 LINKS

Nationale Inbraakpreventie weken 

Melden van defecte straatverlichting, verkeersborden of onveilige situaties.

Aanvragen bijdrage achterpadverlichting

Tips van de politie om woninginbraken te voorkomen.

Noodsituatie melden via app op telefoon